Onze website maakt gebruik van cookies en technieken om uw ervaring te personaliseren en verbeteren. Wij ranken bedrijven van dewelke deze site compensatie verkrijgt en beheren zelf geen datingsites Meer informatie

5 tips om veiliger aan Sexting te doen!

5 tips om veiliger aan Sexting te doen!
Sexting is het delen van seksueel expliciete berichtjes, selfies of filmpjes van jezelf via je smartpone of tablet. Zo is dit vrij modern gebruikte woord "sexting" afgeleid van de twee woorden ‘sex’ en ‘texting’ (wat de Engelse benaming is voor berichten versturen)

Wat is Sexting?

Sexting is het delen van seksueel expliciete berichtjes, selfies of filmpjes van jezelf via je smartpone of tablet. Zo is dit vrij modern gebruikte woord "sexting" afgeleid van de twee woorden ‘sex’ en ‘texting’ (wat de Engelse benaming is voor berichten versturen).

Sexting onderscheidt zich door kenmerken als:

  • Vrijwilligheid, De berichten, afbeeldingen en video's worden bewust gemaakt door hun protagonisten en in eerste instantie door zichzelf naar andere mensen verzonden.
  • Seksueel karakter. De inhoud heeft een duidelijke seksuele connotatie: naaktheid of semi-naaktheid, evenals een voorbeeld of beschrijving van seksuele activiteiten.
  • Gebruik van digitale apparaten. De meest voorkomende is dat ze hun mobiel of smartphone gebruiken, maar dit kan ook met de webcam van de tablet, laptop of desktop. Als dit tijdens een videogesprek of een webcam-chatsessie wordt gedaan, wordt dit sexcasting genoemd .

Sexting kan spannend en opwindend zijn

Het ontvangen of versturen van sexy selfies, naaktfoto's of erotische filmpjes met een specifiek persoon die je leuk vind en vertrouwd, kan erg spannend zijn. Of heb je bijvoorbeeld een relatie op afstand of een partner die een langere tijd weg is, dan is sexting wellicht het beste alternatief om elkaars erotische behoeftes op afstand te kunnen bevredigen. Voor als je even niet bij elkaar kunt zijn en naar elkaar verlangt. Daarnaast zijn er vele koppeltjes die elkaar via opwindende berichtjes of foto's proberen op te winden, voorafgaand aan een latere ontmoeting.

De risico’s van sexting

Uiteraard zitten er ook risico’s aan het delen van seksuele beelden van jezelf. Zo hoor je steeds vaker terug dat naaktfoto's expres of zelfs per ongeluk worden doorgestuurd naar ander persoon dan bedoeld was. Bovendien kan iemand je ook met opzet proberen uit te lokken om intieme foto's of video's van jezelf te delen, en je daar vervolgens mee chanteren, pesten of als wraakactie. Waardoor je foto’s of filmpjes zomaar terecht kunnen komen bij anderen mensen of worden verspreid op pornosites.

Tips voor veiliger sexting

  • Kom nooit herkenbaar in beeld! Zorg ervoor dat je geen seksuele foto’s of filmpjes maakt waarin mensen je kunnen herkennen. Houd je hoofd dus altijd buiten beeld!
  • Doe alleen aan sexting met personen die je ook offline kent en die je kunt vertrouwen.
  • Maak met hen duidelijke afspraken. Een sexting wordt niet doorgestuurd! Beter nog is om af te spreken dat jullie de berichtjes meteen wissen en niet bewaren.
  • Doe enkel aan sexting als de ander ook meedoet.

Slachtoffer van verspreide seksuele foto’s of beelden?

Het verspreiden of delen van (seksueel getint) beeldmateriaal is strafbaar, maar dat betekend niet dat het je niet kan overkomen. Ben je zelf slachtoffer, en staan er seksueel getinte foto's of beelden van jou op het internet? Als je op tijd een melding maakt en hulp inschakelt, kunnen de beelden wellicht nog worden verwijderd alvorens ze duizenden keren worden bekeken, gedownload of gedeeld. Achteraf kan het vaak veel tijd en moeite kosten om alles verwijderd te krijgen.

Vond je dit artikel nuttig?
Deel via:

Bronnen & referenties

Bronnen gerelateerd aan: "5 tips om veiliger aan Sexting te doen!"

Sexting, delen van seksueel expliciete, berichtjes, selfies, filmpjes, foto's